IFLA radionice

Efektne priče, kratki film, medijski nastup, društvene inovacije, zagovaranje, neobični argumenti, “prodavnica ideja”… sve ovo je moglo da se vidi 28. i 29. maja 2018. godine u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu kada je održana IFLA Regionalna radionica “Uloga biblioteka u ostvarivanju UN Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja”.
DSC_0605
Radionici je prisustvovalo 25 bibliotekara iz cele Srbije, 5 studenata sa Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, i koleginice iz Hrvatske i BiH koje su ujedno bili i predavači na radionici.

1

Skup su otvorili prof. dr Aleksandar Jerkov, dr Bogdan Trifunović i Karla Robin Herši, stalna koordinatorka UN u Srbiji, a drugog dana radionicu je putem video poruke otvorila Ingrid Bon, menadžer razvojnih programa iz IFLA-e.

 

Bavili smo se zagovaranjem, pričama, filmom, društvenim inovacijama i medijskim nastupom, a predavači su bili Vesna Vuksan, Davorka Pšenica, Edita Bačić, Almedina Salihagić, Milena Kostić, Jasna Brkić, Mirjana Nešić, Aleksandra Vladisavljević i Mladen Đukić.

10

Međutim, ono bez čega radionica ne bi bila uspešna jeste odlična energija i sjajne ideje o ulozi biblioteka u ostvarenju globalnih ciljeva, entuzijazam i kreativnost učesnika radionice, te povezivanje na jedan nesvakidašnji način. Vrvelo je od dosetki i rešenja, te su polaznici imali priliku da sami usmeravaju kurs ove dvodnevne radionice.

 

Radionica u Beogradu je druga po redu u okviru zajedničkog projekta BDS, HKD, BAM i SEALL. Prva radionica održana je u Zagrebu 17. i 18. aprila 2018. godine, a treća u Mostaru 22. juna. Polaznici ovih radionica dobili su IFLA sertifikate, jer su radionice realizovane u okviru IFLA Međunarodnog programa za zagovaranje (IFLA IAP).

20

Bibliotekarsko društvo Srbije je glavni koordinator IFLA IAP projekta „Unlocking the Potential of Libraries in South-East Europe through Regional Cooperation and Sustainable Development“.

0