Stories that Matter

Projekat „Stories that Matter“ ima za cilj da sakupi uspešne priče iz biblioteka širom sveta. Ove priče će biti dostupne na engleskom i lokalnim jezicima na IFLA Library Map of the World. Pored priča, u toku 2019. biće dostupni i video klipovi koji se bave pričama, podacima, zagovaranjem i kreiranjem kratkih filmova. Glavni koordinator projekta je BDS, a partneri su udruženja bibliotekara iz Letonije, Amerike, Meksika, Kolumbije, Senegala, Egipta, Filipina i Kine.

Kakve su to priče?

Priče mogu da se odnose na usluge, programe i projekte koje biblioteke organizuju, a koji dovode do poboljšanja života ljudi i vidnih promena u zajednici. Na taj način, sve što radimo lako se dovodi u vezu sa Ciljevima održivog razvoja UN 2030.

Kako su bibliotečke priče povezane sa Ciljevima održivog razvoja?

Biblioteke ove ciljeve uveliko ostvaruju kroz svoje delovanje u zajednici: pristup informacijama iz različitih oblasti, sticanje novih veština potrebnih za obrazovanje i zaposlenje, rano opismenjavanje i doživotno učenje, ekološke, kreativne i druge radionice sa najmlađima, inkluzivan prostor za susrete, očuvanje kulturnog nasleđa kroz digitalizaciju, i slično.

Prikupljanjem priča na regionalnom nivou kroz projekat „Unlocking the potential of libraries“ ili na svetskom nivou kroz projekat „Stories that Matter“ stvaramo jaku bazu argumenata, povećavamo vidljivost biblioteka i njihovu ulogu u poboljšanju kvaliteta života ljudi.

Uputstvo za slanje priča „Stories that Matter“

„Storytelling Manual“ se nalazi na sajtu IFLA Library Map of the World (možete preuzeti i PDF verziju).

storytelling manual

Priče se dostavljaju na engleskom i nacionalnom jeziku.

Gde je link za slanje priča za bazu „Stories that Matter“?

Upravo ovde!

Projekat se finansira kroz IFLA IAP, a kreirali su ga polaznici IFLA Leaders programa.

leaders2016